تنش در منطقه خاورمیانه که بخش بزرگی از نفت خام مورد نیاز جهان را تامین میکند، بالا گرفته و قیمت بسیاری از کامودیتیها را افزایش داده است. با این حال، هفته گذشته واکنش بازار نفت به تحولات ژئوپلیتیک برخلاف سایر کامودیتیها بود.
به گزارش اویل پرایس، در حالی که بازارها در انتظار حمله احتمالی اسراییل به ایران و اقدام تلافیجویانه ایران هستند، بازار نفت خام هفتهای نزولی را طی کرد و با افت قیمت روبهرو شد. بر پایه این گزارش، هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال با بیش از ۷ درصد افت قیمت هفته گذشته را به پایان رساند. در پایان معاملات روز جمعه ۱۸ اکتبر (۲۷ مهر ماه) قیمت نفت برنت به ۷۳ دلار و ۶ سنت رسید. این سطح قیمتی اوایل ماه اکتبر دیده شده بود. یک سال قبل در چنین روزهایی، برنت بالای ۸۷ دلار در نوسان بود. نفت سبک آمریکا نیز مسیر مشابهی را طی کرد و در یک هفته بیش از ۸ درصد افت قیمت را تجربه کرد. هر بشکه نفت خام سبک آمریکا در پایان معاملات روز جمعه به ۶۹ دلار و ۲۲ سنت رسید. قیمت این نوع نفت خام در اکتبر سال گذشته به بیش از ۸۴ دلار رسیده بود.
با وجود تنشها در منطقه خاورمیانه، برآورد دو نهاد مهم از آینده تقاضای نفت جهان، بیشترین تاثیر منفی را بر قیمتها بر جا گذاشت. سازمان اوپک و آژانس بینالمللی انرژی در گزارشهایی با اشاره به کاهش نرخ رشد اقتصادی چین و احتمال فروکش کردن بحران در خاورمیانه، پیشبینی کردند که تقاضای جهانی نفت در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ کمتر از حد انتظار رشد خواهد کرد. کاهش نرخ رشد اقتصادی چین به معنای مصرف نفت کمتر در این کشور است. در همین حال، به دلیل کاهش تقاضا برای سوخت و افزایش استفاده از خودروهای برقی، تولید پالایشگاهی چین برای ششمین ماه پیاپی با کاهش روبهرو شد.
از سوی دیگر، با وجود کاهش حجم ذخایر نفت آمریکا، رکوردزنی تولید نفت خام این کشور نیز به افت قیمتها کمک کرد. سرمایهگذاران بازار نفت از نزدیک تحولات منطقه خاورمیانه و احتمال جنگ بین ایران و اسراییل را پیگیری میکنند. این بحران قادر به مختل کردن روند عرضه جهانی نفت خام است.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش دیگری هشدار داد، جهان به زودی (تا پایان دهه کنونی) به نقطه اوج تقاضا برای سوختهای فسیلی خواهد رسید. این اتفاق به معنای آغاز روند کاهش تقاضا برای نفت خام و شروع عصر «برقی شدن» است.
در پایان معاملات هفته گذشته، قیمت گاز طبیعی، بنزین و نفت حرارتی نیز کاهش یافت. با این حال، طلا، نقره، مس، فولاد و سنگ آهن روندی صعودی داشتند.