رشد تقاضای نفت چین تحت تاثیر افت اقتصاد، افزایش فروش خودروهای برقی و استفاده از گاز الانجی برای حملونقل جادهای تضعیف شده است.
به گزارش اویل پرایس، همزمان با افزایش فروش خودروهای برقی و کاهش فروش دیزل، تقاضا برای سوخت خودروهای جادهای در چین روندی نزولی پیدا کرده است. رشد صنعت خودروهای برقی و افزایش تقاضای الانجی از سوی خودروهای سنگین جادهای در کنار کاهش فعالیت و رشد اقتصادی چین موجب شده تا رشد تقاضای نفت این کشور کمتر از حد انتظار باشد. این روند، پیشبینیهای اولیه درباره میزان تقاضای نفت خام جهان در سال ۲۰۲۴ را نیز با چالش روبهرو کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش «چشمانداز انرژی جهان ۲۰۲۴» گفته است که با رونق صنعت خودروهای برقی در چین، سازمان اوپک دچار مشکل شده است. هفته گذشته، اوپک برای سومین ماه پیاپی پیشبینی خود از میزان تقاضای نفت خام جهان را کاهش داد و با اعلام آمار مصرف واقعی در سال جاری، از رشد کمتر از حد انتظار تقاضا در برخی مناطق به ویژه چین خبر داد.
زمانی که دادههای واقعی میزان مصرف در میانه امسال منتشر شد، نماینده بزرگترین تولیدکنندگان نفت خام خاورمیانه شروع به تغییر برآوردهای خود از رشد تقاضای نفت چین کرد. در همه گزارشهایی که پس از ماه آگوست منتشر شدهاند، اوپک اعلام کرده که برآوردهایش درباره رشد تقاضای نفت چین (گزارش چشمانداز انرژی ۲۰۲۴ اوپک که در جولای ۲۰۲۳ منتشر شد) بسیار خوشبینانه بوده است.
در یک سال گذشته، اقتصاد چین روندی متزلزل داشته و نرخ رشد آن کمتر از حد انتظار بوده است. بحران املاک به فعالیتهای ساختوساز و مصرف سوخت دیزل در این کشور آسیب زده و در همین حال، فروش خودروهای برقی و گازی سیر صعودی داشته است. این شرایط، رشد تقاضا برای بنزین و دیزل را تحت تاثیر قرار داده است.
در چنین شرایطی، اوپک همچنان نسبت به رشد تقاضای جهانی نفت در بلندمدت خوشبین و معتقد است که هند به زودی جای چین را به عنوان عامل اصلی رشد مصرف خواهد گرفت. اوپک میگوید: در آینده، نیاز یک میلیارد جمعیت هند که از نظر انرژی فقیر هستند، موجب افزایش تقاضا برای نفت و گاز خواهد شد. این سازمان برخلاف آژانس بینالمللی انرژی معتقد است که جهان هنوز به نقطه اوج تقاضای نفت خام نرسیده است. آژانس در گزارش جدید خود گفته است که تا سال ۲۰۳۰، تقاضای جهانی برای همه سوختهای فسیلی (نفت خام، گاز طبیعی و زغال سنگ) به اوج خود خواهد رسید و پس از آن، روند نزولی تقاضا آغاز خواهد شد. این به معنای پایان عصر نفت است. اوپک بارها برآوردهای آژانس درباره پایان عصر نفت را خطرناک توصیف کرده و نسبت به پیامدهای آن برای اقتصاد جهان هشدار داده است.
کارشناسان مستقل بر این باورند که ادامه رونق صنعت خودروهای برقی، گذار به انرژی سبز و سیاست کربنزدایی، احتمال تحقق پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی طی دهه آینده را تقویت میکند. در چنین شرایطی، تولیدکنندگان اوپک با مشکل روبهرو خواهند شد، مگر آنکه با کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، هر چه سریعتر اقتصاد خود را متنوع کنند.