پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری و کسب اکثریت مجلس سنا تاثیر زیادی بر بازارها داشت. با توجه به ماهیت ناقص سیاستگذاری و احتمال اثرگذاری سیاست خارجی آمریکا بر عرضه و تقاضای انرژی، اویل پرایس تصمیم گرفت تا تاثیر پیروزی ترامپ بر بازار انرژی را در قالب یک گفتوگو با مشاور و متخصص افسانهای خود «آقای پرسش» (Question Man) در میان بگذارد.
افزایش و ادامه روند حفاری و مقرراتزدایی برای بازار نفت مفید است، موافقید؟
خب، این روند باعث کاهش هزینههای حفاری و عملیاتی میشود و فضای بیشتری برای فعالیتهای حفاری در اختیار میگذارد. همچنین موجب افزایش عرضه بدون بالا رفتن تقاضا میشود. حالا خودتان نتیجهگیری کنید که چه بلایی سر قیمتها میآید. در همین حال، اگر ترامپ اوکراین را به میان گله گرگها بیندازد و از سوی دیگر با روسیه پای قرارداد بنشیند، نفت روسها از تحریم خارج خواهد شد که باز هم به معنای افزایش عرضه است.
وضعیت گاز طبیعی چگونه است؟
این بخش چشمانداز خوشبینانهتری دارد. جمهوریخواهان همه درخواستها در مورد نشت گاز متان را پاره خواهند کرد و به همه ایالتها دستور خواهند داد تا محدودیت استفاده از گاز در آشپزخانهها را بردارند. حتی ممکن است با افزایش صادرات گاز الانجی هم موافقت کنند. دشمنی حزب جمهوریخواه با انرژی تجدیدپذیر موجب افزایش فروش گاز به نیروگاههای تولید برق خواهد شد. فراموش نکنید که این صنعت همیشه خواستار تبدیل نیروگاههای زغالسوز به نیروگاههای گازسوز بوده است. در این میان، تعهد دولت آمریکا به برنامه «کربن صفر تا سال ۲۰۵۰» هم به آرامی کنار گذاشته خواهد شد. از سوی دیگر، معامله روسیه بر سر اوکراین موجب ورود دوباره گاز روسیه به بازارهای خواهد شد که فشار مضاعفی را بر صنعت گاز الانجی آمریکا وارد خواهد کرد.
نظرتان درباره صنعت برق چیست؟
مطلقا منفی است. احتمالا یارانهها حذف شوند. اما بدتر از آن این است که ترامپ برخلاف ایلان ماسک از خودروهای برقی متنفر است. خودروهای برقی بالاترین پتانسیل فروش برای صنعت برق در دهههای اخیر را ارائه کردهاند. در چنین شرایطی، امکان افزایش آلودگی ناشی از مصرف زغال سنگ فراهم خواهد شد. این بدان معناست که برقیسازی بدون کربنزدایی افزایش مییابد.
چشمانداز تجدیدپذیرها را چگونه میبینید؟
شوخی میکنید! برای حفاظت آمریکاییها از شر بومشناسان شیطانصفت، احتمالا شاهد جنگی شبیه جنگهای صلیبی خواهید بود. تصویری که داریم این است: خلاص شدن از شر یارانهها و کاهش فعالیتهای پژوهشی و در کنار آن، افزایش تعرفهها که باعث گرانتر شدن تجهیزات تجدیدپذیرها خواهد شد. آیا نقطه امیدی دیده میشود؟ شاید. با افزایش میزان قطع برق به دلیل آب و هوای نامساعد در برخی مناطق، نیاز به سیستمهای انرژی منعطف غیربرقی به یک ضرورت انکارناپذیر تبدیل شده است.
این روزها درباره انرژی هستهای زیاد میشنویم. نظر شما چیست؟
اگر جمهوریخواهان به سیاستهای خود بچسبند، ساخت نیروگاههای هستهای جدید در آمریکا وارد فاز مرگ خواهد شد. چرا؟ به دو دلیل. نخست، اگر انتشار گاز دیاکسید کربن در ارزیابی برای ساخت نیروگاههای جدید جایی نداشته باشد، در آن صورت ساخت نیروگاههای گازی و زغال سنگی ارزانتر خواهد بود. دوم، پیشنهاد ساخت نیروگاههای هستهای کوچک شامل تجهیزات خارجی است که با افزایش تعرفه واردات در دولت جدید، به شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
ایا موضوع مهم دیگری باقی مانده است؟
البته. بسیاری از اقتصاددانان معتقدند، افزایش تعرفههای واردات موجب رشد تورم خواهد شد که افزایش نرخهای بهره را به دنبال خواهد داشت. این خبر خوبی برای استقراضکنندگان بزرگ همچون شرکتهای تولید برق یا پایانههای گاز الانجی نیست. از سوی دیگر، کاهش چشمگیر در مالیات شرکتها بسیار پرمعناست چون (باور کنید یا نه) بعضی از شرکتهای بزرگ انرژی واقعا مالیات میپردازند.