گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

چالش دوگانه اوپک پلاس: چین- ترامپ

چالش دوگانه اوپک پلاس: چین- ترامپ

گروه اوپک پلاس برای مدیریت قیمت‌ها و عرضه نفت خام در سال جاری با مشکلاتی روبه‌رو بوده است. این در حالی است که برخی نهادها (همچون سیتی‌بنک) کاهش شدید قیمت نفت در سال آینده را پیش‌بینی کرده‌اند. تولیدکنندگان این گروه، بخش بزرگی از نفت خام مورد نیاز جهان را تامین می‌کنند.

به گزارش اویل پرایس، مشکل نخست، موضوع اضافه تولید برخی اعضا بود که برنامه کاهش تولید گروه را مختل کرد. سپس تابستان فرا رسید و داده‌های واقعی مصرف در فصل اول و دوم سال نشان داد که میزان رشد تقاضای چین بسیار کمتر از حد انتظار اوپک بوده است.

با نزدیک شدن به پایان سال، درست زمانی که اوپک و متحدانش اعلام کردند برنامه افزایش تولید را به ژانویه ۲۰۲۵ موکول خواهند کرد، بحران دیگری آشکار شد: انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا.

ضعف تقاضای چین که برنامه‌های مدیریت عرضه گروه اوپک پلاس را با مشکل مواجه کرده است، خلاف پیش‌بینی‌های اوپک است. کاهش تقاضا، مصرف و واردات نفت خام چین این گروه را به تجدیدنظر در برنامه‌ها واداشته است. در چنین شرایطی، اوپک پلاس ناچار است خود را با سیاست‌های ترامپ هم سازگار کند. رئیس جمهور جدید آمریکا وعده افزایش تولید نفت این کشور، اعمال تعرفه‌های واردات و برخورد شدیدتر با ایران را داده است.

گروه اوپک پلاس برای جلوگیری از سقوط قیمت‌ها، سیاست کاهش تولید را در پیش گرفت اما ضعف شدید تقاضا و افت نرخ رشد اقتصادی چین فراتر از انتظار بوده است. بحران مسکن که به کاهش فعالیت‌های ساخت‌وساز منجر شده، کاهش مصرف سوخت دیزل و افزایش فروش خودروهای برقی از جمله مشکلات اقتصادی چین به شمار می‌روند که تاثیر منفی بر میزان تقاضای نفت آن داشته‌اند.

آژانس بین‌المللی انرژی در گزارش چشم‌انداز انرژی ۲۰۲۴ که ماه گذشته منتشر شد، گفته بود اوپک درباره افزایش فروش خودروهای برقی در چین دچار اشتباه محاسباتی شده است. در ماه اکتبر، اوپک پیش‌بینی خود از تقاضای جهانی نفت در سه ماه سوم ۲۰۲۴ کاهش داده بود. در گزارش‌هایی که از ماه آگوست تاکنون منتشر شده‌اند، اوپک همواره تاکید کرده که در گزارش چشم‌انداز انرژی ۲۰۲۴ که در جولای ۲۰۲۳ منتشر شد، ارزیابی این نهاد از میزان رشد تقاضای نفت چین خوش‌بینانه بوده است.

جدای از مشکل چین، حالا گروه اوپک پلاس ناچار است با بی‌ثباتی ناشی از سیاست‌های دونالد ترامپ نیز مواجه شود. برنامه‌های ترامپ، ریسک‌های متعددی را در حوزه عرضه و تقاضا به بازار جهانی نفت تحمیل خواهند کرد. سیاست اعمال تعرفه‌های وارداتی، به عنوان مثال تعرفه ۱۰ درصدی برای تمامی کالاهای واردشده به آمریکا و تعرفه ۶۰ درصدی برای واردات کالاهای چینی، قادر است رشد اقتصادی جهان را مختل کند و تقاضا برای نفت را بیش از پیش کاهش دهد.

کد مقاله

21435

تاریخ انتشار

۱۴۰۳/۰۸/۲۳

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=21435

اشتراک گذاری