مدل اقتصاد آمریکا تغییر کرده و این کشور از یک تولیدکننده کالا به ارائهدهنده خدمات تبدیل شده است. آمارها نشان میدهد، ۷۰ درصد مشاغل غیرکشاورزی آمریکا مربوط به بخش خدمات است.
به گزارش اویل پرایس، تاریخ اقتصاد نشان میدهد که هر قدر یک اقتصاد توسعهیافتهتر میشود، بخش خدمات آن نیز بیشتر توسعه پیدا میکند. این ویژگی کاملا با وضعیت اقتصادی آمریکا مطابقت دارد. آمریکا، یکی از توسعهیافتهترین اقتصادهای جهان و اقتصادی مبتنی بر خدمات است.
بر پایه آمارهای اداره کار آمریکا، بیش از ۷۰ درصد پرداختهای غیرکشاورزی مربوط به مشاغل خدماتی این کشور است، در حالی که این رقم برای مشاغل تولیدی کمتر از ۱۵ درصد گزارش شده است. در دهه ۱۹۴۰ میلادی، هر دو بخش خدمات و تولید اندکی بیش از ۴۰ درصد مشاغل آمریکا را به خود اختصاص داده بودند و سهم مشاغل دولتی هم کمتر از ۲۰ درصد بود.
دو دلیل برای این تغییر وضعیت وجود دارد: افزایش بهرهوری و جهانی شدن.
زمانی که سرمایه و کالا شروع به جابجایی آزادانه در سراسر جهان کردند، تولید کالاها در برخی نقاط جهان به دلیل هزینه کمتر نیروی کار، ارزانتر شد. بر این اساس، واردات آن کالاها بهصرفهتر از تولید آنها شد. همین روند بود که موجب شد آمریکا به تدریج از تولید کالا دور و در مقابل، چین به مرکز تولید انواع کالاهای جهان (از گوشی هوشمند تا تلویزیون) تبدیل شود.
در سال ۲۰۲۳ آمریکا نزدیک به ۳.۱ تریلیون دلار کالا وارد کرد. در این سال، کشورهای مکزیک، چین و کانادا بیش از ۴۰ درصد بازار واردات آمریکا را به خود اختصاص دادند. خودرو، دارو، نفت خام و انواع کالاهای بخش فناوری از مهمترین کالاهای وارداتی آمریکا بودند. در نمودار، ۱۰ کالای وارداتی اصلی آمریکا در سال ۲۰۲۳ مشاهده میشود.
پرسشی که اقتصاددانان مطرح میکنند، این است که با پیروزی ترامپ و تمایل او به اجرای سیاستهای تهاجمی، سرنوشت اقتصاد آمریکا در حوزه واردات و روابط تجاری آن با کشورهای مکزیک، چین، کانادا و اتحادیه اروپا چه خواهد شد؟
دونالد ترامپ، برنده انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، علاقه زیادی به سیاستهای حمایتی (حمایت از صنایع داخلی) از طریق افزایش تعرفهها دارد. او وعده داده که به محض ورود به کاخ سفید، تعرفههای سنگینی بر واردات کالا از چین و کشورهای دیگر وضع خواهد کرد. گرچه برخی معتقدند، به دلایل مختلف، این وعده عملی نخواهد شد اما در صورت انجام چنین کاری، بیشک قیمت کالاهای وارداتی به آمریکا به شدت افزایش خواهد یافت و این چیزی نیست که مردم آمریکا تحمل آن را داشته باشند. سیاستهای تهاجمی ترامپ بر اقتصاد جهان نیز تاثیر منفی بر جا خواهد گذاشت، چرا که کشورهایی مانند کانادا، مکزیک و چین مجبور خواهند شد برای حفظ توازن تجاری، دست به اقدامات مشابه بزنند.