بازار جهانی طلا در یک سال گذشته روندی صعودی داشته و قیمت هر اونس طلا بیش از ۹۰۰ دلار افزایش یافته است. این روند صعودی پس از آغاز به کار دونالد ترامپ شدت گرفته، به طوری که از ۲۰ ژانویه (اول بهمن) تاکنون طلا بیش از ۲۰۰ دلار رشد قیمت داشته است.
به گزارش تریدینگ اکونومیکس، در معاملات امروز سهشنبه ۱۱ فوریه (۲۳ بهمن) قیمت طلا توانست با ثبت قیمت ۲۹۴۰ دلار، سقف جدیدی را برای خود تعریف کند. در حال حاضر قیمت طلا با افت ۱۲ دلاری، همچنان بالای ۲۹۰۰ دلار در نوسان است. به گفته تحلیلگران، وضعیت بازار و قدرت عوامل تعیینکننده روند آن به گونهای است که احتمال رکوردزنی و شکلگیری سقفهای جدید برای این فلز ارزشمند زیاد است. چند عامل در افزایش قیمت طلا موثر هستند.
مهمترین عامل افزایش قیمت طلا در روزهای اخیر، تشدید تنشهای تجاری و افزایش بیثباتیهای اقتصادی بوده است. با روی کار آمدن دولت جدید آمریکا، اقتصاد و تجارت جهان با بحرانهای بیسابقهای روبهرو شده است. به تازگی دونالد ترامپ تعرفههای سنگینی را بر کل واردات فولاد و آلومینیوم وضع کرده و از اعمال تعرفههای جدید نیز خبر داده است. این اتفاق، احتمال اقدام متقابل کشورها به ویژه چین و به هم ریختن تجارت جهان را تقویت میکند.
در حوزه ژئوپلیتیک نیز شاهد تشدید تنشها بودهایم. سخنان ترامپ درباره کوچ اجباری مردم غزه به کشورهای اردن و مصر و تهدید فلسطینیان در کنار اظهارات تند نتانیاهو موجب شد تا حماس برنامه آزادسازی گروگانهای اسراییلی را به تعلیق درآورد. به گفته کارشناسان، این روند که به زیان آتشبس در غزه است، جذابیت داراییهای امن را افزایش داده است.
از نظر اقتصادی، انتظارات بازار درباره اجرای سیاستهای پولی انبساطی در جهان، همچنین پیشبینی دو بار کاهش نرخهای بهره فدرال رزرو از دیگر دلایل افزایش تقاضا برای طلا به شمار میرود. تاکنون بانکهای مرکزی انگلستان و هند دست به اقدام مشابهی زدهاند و بانکهای مرکزی اروپا، سوئد و چین هم به این برنامه پیوستهاند. از سویی، ادامه خرید طلای بانکهای مرکزی نیز نشاندهنده تداوم روند صعودی تقاضا برای این فلز ارزشمند است. به عنوان مثال، در نخستین ماه سال ۲۰۲۵ میزان ذخایر طلای بانک مرکزی چین برای سومین ماه پیاپی با افزایش روبهرو شد.
در معاملات امروز بازارهای کامودیتی، قیمت نفت خام و سنگ آهن با افزایش مواجه شد اما قیمت نقره، مس، فولاد و زغال سنگ نزولی بود.