امروزه سازمانها برای در اختیار داشتن نیروهای با عملکرد بالا و شایسته گزینی سعی میکنند تیم قوی از جذب و استخدام را در اختیار داشته باشند و حتی مدیران سایر واحدها را با تکنیکهای مصاحبه و مدلهای شایستگی آشنا سازند.
هرچه مصاحبه اصولیتر و ساختارمندتر باشد، نیروی انسانی کار آمدتر و قویتری جذب میشود و هزینه جذب اشتباه نیرو و نیز کاهش مییابد.
اهمیت جذب و استخدام صحیح
مصاحبه فرایندی تعاملی و ارتباطی میان دو فرد است که هدفی مشخص دارد، مصاحبه شونده در جلسه مصاحبه میکوشد بهترین نوع خود را نشان دهد و مصاحبه کننده تلاش میکند خطای شناختی را به حداقل برساند و مصاحبه شونده را بهتر و دقیقتر بشناسد.
پس باید مصاحبه شونده تکنیکهای مصاحبه و مدل شایستگی را بشناسد البته تجربه انجام مصاحبه نیز میتواند به مصاحبه شونده کمک کند.
مراحل استخدام
- تدوین شرح شغل
- نیاز سنجی نیروی انسانی
- انتخاب کانالهای جذب و استخدام مناسب
- انتشار اگهی
- پایش رزومههای دریافتی
- دعوت به مصاحبه از رزومههای منتخب
- بکارگماری
- آنبوردینگ (جامعهپذیری)
۱-تدوین شرح شغل: مرحله اول استخدام، تدوین شرح شغل است که باعث شناخت بهتر شغل و شرح وظایف میشود؛ برای درج آگهی باید از شرح شغل کمک گرفت شرح وظایف و شایستگیهای مورد نیاز را در آگهی درج کرد که این کار باعث پایش اولیه متقاضیان خواهد شد.
۲- نیاز سنجی نیروی انسانی: با استفاده از تکنیکهای برنامهریزی نیروی انسانی و نیاز سنجی، سازمان تصمیم به جذب نیرو میگیرد.
۳- انتخاب کانال های جذب و استخدام مناسب: واحد منابع انسانی پس از تعیین و تایید جذب نیرو، کانالهای مناسب برای جذب و استخدام نیرو را انتخاب میکند. همچنین کانالهای جذب میتواند شامل انتخاب از درون سازمان، سایتهای کاریابی، شبکههای مجازی مانند لینکدین، تلگرام و وبسایت شرکت و … باشد.
۴- انتشار آگهی: بعد از مشخص شدن منابع جذب و استخدام واحد منابع انسانی آگهی جذب را با در نظر گرفتن شرح شغلها در سایتهای معتبر کاریابی، وبسایت و کانال لینکدین شرکت قرار میدهد.
۵- پایش رزومههای دریافتی: واحد منابع انسانی بعد از دریافت رزومهها اقدام به پایش آنها بر اساس مطابقت رزومهها با شرح شغل مربوطه کرده و روزمههایی که مطابقت بیشتری داشته باشند را انتخاب میکند.
۶- دعوت به مصاحبه: پس از پایاش رزومه، واحد منابع انسانی رزمههای منتخب را به مصاحبه حضوری دعوت میکند. این مصاحبه شامل مصاحبه تخصصی، عمومی با حضور مدیر منابع انسانی، مدیر یا معاون واحد مربوطه و انجام تست هوش و آزمونهای شخصیتی است.
۷- بکارگماری: بعد از اتمام مصاحبه حضوری و تکمیل فرمهای ارزیابی مصاحبه توسط مصاحبهکنندگان، نتایج مربوط و فرد منتخب جهت تایید نهایی برای معاون اجرایی و مدیرعامل شرکت ارسال میشود.
۸- آنبوردینگ (جامعهپذیری): برنامه آشناسازی و جامعهپذیری با هدف آشنایی فرد تازه استخدام شده با ماموریت، اهداف و برنامههای سازمان و پیشگیری از خروج فرد تازه استخدام شده از سازمان، توسط واحد منابع انسانی طراحی و اجرا میشود.
- نگارنده: بهزاد فرشباف – مدیر مابع انسانی گروه مالی شهر