پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با واکنشهای متفاوتی در بازار کامودیتیها روبهرو شد. اما پرسش این است که با شروع به کار دولت او، کدام بازارها بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد؟
به گزارش اویل پرایس، در معاملات امروز دوشنبه ۱۱ نوامبر (۲۱ آبان) بازار نفت شاهد نوسان قیمتها بود، با این حال در زمان تنظیم این گزارش، نفت سبک آمریکا و برنت دریای شمال بیش از یک دلار کاهش قیمت را ثبت کردند. علت اصلی این روند، چشمانداز تاریک تقاضای نفت چین است. نگرانی نسبت به کاهش رشد و تقاضای نفت جهان در کنار احتمال افزایش عرضه، از دیگر عواملی است که بازار نفت را تهدید میکند.
برای تولیدکنندگان نفت خام جهان، دو موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است. نخست، قیمت نفت و دوم، میزان تولید. این دو موضوع ارتباط نزدیکی دارند. قیمت مناسب به معنای سودآوری و امکان سرمایهگذاری برای حفظ یا افزایش سطح تولید است. تولید مناسب نیز به معنای درآمد کافی و حفظ سهم بازار است.
در چنین شرایطی، استاندارد چارترد در گزارشی اعلام کرد که با وجود پیروزی ترامپ، پیشبینی میشود رشد تولید نفت آمریکا به دلیل تغییرات در صنعت شیل با محدودیت روبهرو شود. شاخصترین برنامه ترامپ که در تبلیغات انتخاباتی بارها بر آن تاکید کرده، افزایش تعرفههای تجاری است. در حالی که تولیدکنندگان نفت آمریکا به دنبال توسعه میادین و افزایش تولید نفت و گاز هستند، افزایش تعرفههای واردات میتواند این آرزو را به باد دهد. توجه داشته باشید، افزایش تعرفه واردات فولاد که نقش حیاتی در ساخت تجهیزات حفاری دارد، تاثیر منفی بر برنامههای افزایش تولید نفت در دوره دوم ترامپ خواهد داشت.
بخشی از کارشناسان وال استریت نگران این هستند که سیاستهای ترامپ در دوره جدید پایههای صنعت نفت آمریکا را سست کند، با این حال تحلیلگران استاندارد چارترد معتقدند، گرچه برنامههای ترامپ صنعت نفت این کشور را تهدید میکند اما دامنه این تهدید محدود به کاهش رشد تولید است. آنها میگویند، از نخستین دوره ریاست جمهوری ترامپ که از سال ۲۰۱۷ آغاز شد، تولید نفت آمریکا به ویژه در بخش نامتعارف (نفت شیل) شاهد تغییرات گستردهای بوده است. در آگوست ۲۰۲۴ میزان تولید نفت خام آمریکا به ۱۳.۴ میلیون بشکه در روز رسید که ۴۰۰ هزار بشکه بیشتر از رکورد نوامبر ۲۰۱۹ (دوره پیش از کرونا) است. در سالهای گذشته، میزان تولید نفت آمریکا با رشد سالانه خوبی روبهرو بوده است اما انتظار میرود، نرخ این رشد در سال ۲۰۲۵ با کاهش چشمگیری مواجه شود. از سوی دیگر گفته میشود، ترامپ قصد دارد زمینهای دولتی را برای اکتشاف و استخراج نفت در اختیار تولیدکنندگان قرار دهد اما در اینجا مشکل طولانی بودن زمان صدور مجوز وجود دارد. به بیان دیگر، ممکن است تولید نفت از این زمینها به پس از دوره چهارساله ترامپ کشیده شود.
در حال حاضر، همه برآوردها مبتنی بر احتمالات است اما آنچه روشن است، اینکه با ورود ترامپ به کاخ سفید، اقتصاد جهان و بازارهای کامودیتی (به ویژه نفت) شاهد اتفاقات بزرگی خواهند بود.