بازار جهانی نفت در یک سال گذشته با اوج و فرود فراوانی روبهرو بوده و دامنه نوسان قیمتها برای هر بشکه به طور میانگین ۲۰ دلار بوده است. حال پرسش سرمایهگذاران این است که چه آیندهای در انتظار این کالای استراتژیک است؟
در هفته کاری گذشته، بهای دو نوع نفت خام مهم جهان که مبنای قیمتگذاری به شمار میروند، روندی نزولی داشت. در پایان معاملات هفته گذشته، هر بشکه نفت خام سبک آمریکا با ۳.۸۲ درصد معادل ۲.۸۲ دلار افت به سطح ۶۸.۱۸ دلار رسید. همچنین قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال ۳.۵۳ درصد معادل ۲.۵۳ دلار کاهش یافت و به ۷۱.۹۸ دلار رسید.
نفت خام سال ۲۰۲۴ را با کاهش قیمت نسبت به سه ماه پایانی سال گذشته آغاز کرد و در سه فصل امسال با روندی نوسانی مواجه شد. بر اساس آمارهای موجود، نفت سبک آمریکا سال ۲۰۲۴ را از کانال ۷۱ دلار آغاز کرد و در ۵ آوریل (۱۷ فروردین) به نقطه اوج ۸۷ دلار دست یافت. همچنین نفت برنت کار خود را از محدوده ۷۶ دلار آغاز کرد و در ۵ آوریل تا بیش از ۹۱ دلار افزایش یافت. با این حال، هر دو نفت خام در ادامه در روندی نزولی گرفتار شدند.
در حال حاضر، عواملی همچون تشدید تنشها در منطقه خاورمیانه (که حدود ۳۰ درصد نفت خام مورد نیاز جهان را تامین میکند)، کاهش تولید در خلیج مکزیک، افزایش تقاضای چین به دلیل سیاست پولی جدید دولت این کشور در کنار تضعیف دلار به رشد قیمت نفت خام کمک میکنند. در این میان، برنامه عربستان برای افزایش تولید در ماههای آینده و نیز طرح گروه اوپک پلاس برای افزایش روزانه ۱۸۰ هزار بشکه در ماه دسامبر در کنار ضعف تقاضای جهانی از عواملی هستند که بر قیمتها فشار میآورند.
در چنین شرایطی، بیشتر تحلیلگران معتقدند قیمت نفت خام تا پایان سال ۲۰۲۴ در محدوده کنونی باقی خواهد ماند. با این حال برخی دیگر با اشاره به کاهش حجم ذخایر جهانی در سه ماه سوم امسال و پیشبینی تداوم آن در سه ماه نخست سال آینده، بر این باورند که قیمت نفت تا پایان سال روند صعودی به خود خواهد گرفت و این روند در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ نیز ادامه خواهد یافت.
برای ماه اکتبر، قیمت ۷۵ دلار برای نفت سبک آمریکا و ۸۰ دلار برای برنت پیشبینی شده است.