معاملهگران الگوریتمی و سفتهبازان بازار نفت بیش از هر زمان دیگری به آینده این بازار امیدوار هستند. علت این خوشبینی، سیاستهای دولت جدید آمریکاست.
به گزارش اویل پرایس، سال گذشته بازار جهانی نفت خام به گونهای زیر سلطه معاملات الگوریتمی بود که انتشار هر خبری درباره افزایش عرضه و میزان تقاضای چین، نوسان قیمتها را تقویت میکرد. در این سال، با وجود ادامه برنامه کاهش عرضه اوپک پلاس، قیمتها در محدوده ناامیدکنندهای قفل شدند. اما به نظر میرسد امسال شاهد روند دیگری باشیم.
بلومبرگ گزارش داد، از اوایل دسامبر گذشته، معاملهگران و سفتهبازان آمریکایی شروع به شرطبندی روی افزایش قیمت نفت کردند. در همین حال، معاملهگران معروف به الگوریتمی نیز که کابوس تولیدکنندگان اوپک به شمار میروند، از ماه دسامبر شروع اتخاذ موقعیتهای بلندمدت در نفت برنت و نفت سبک آمریکا کردند. ظاهرا، حتی این معاملهگران نیز به موارد دیگری به جز میزان تقاضای چین و احتمال تراز بین عرضه و تقاضا توجه دارند.
یکی از دلایل اصلی تغییر نگاه بدبینانه معاملهگران که در یک سال گذشته رواج داشت، بیشک تغییر دولت در آمریکاست. برآوردها حکایت از آن دارند که دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا که از ابتدای بهمن ماه کار خود را آغاز خواهد کرد، به دنبال اجرای برنامه تشدید تحریمها علیه ایران و کاهش صادرات نفت خام آن است. اجرای این تحریمها، حجم عرضه جهانی نفت خام و در نتیجه، قیمتها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در نخستین دوره ریاست جمهوری ترامپ و خروج آمریکا از توافق موسوم به برجام، میزان تولید نفت خام ایران از روزانه ۳.۸ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۸ به کمتر از ۲ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۰ کاهش پیدا کرده بود. در دوره ریاست جمهوری جو بایدن، میزان تولید نفت ایران دوباره به ۳.۲ میلیون بشکه در روز افزایش یافت و در نتیجه، صادرات نفت این کشور (عمدتا به چین) نیز با افزایش روبهرو شد.
با در نظر گرفتن رویکرد ترامپ نسبت به چین و ایران، پیشبینی میشود که در یک سال پیشرو بازار جهانی با کمبود نسبی و رشد قیمت نفت خام مواجه شود. آمارهای مربوط به خودروهای برقی چین نیز این برآورد را تقویت میکند. به گزارش شبکه خبری سیانبیسی، آمارهای مربوط به فروش خودروهای برقی و هیبریدی چین جالب توجه هستند. در سال ۲۰۲۴ شرکت خودروسازی BYD (لیدر بازار) در مجموع ۴.۳ میلیون دستگاه خودرو فروخت که از آن میان، حدود ۲.۵ میلیون دستگاه از نوع هیبریدی بودند. این گزارش میافزاید: میزان فروش خودروهای تمام برقی چینی نسبت به سال ۲۰۲۳ با افت معناداری روبهرو شد. به گفته کارشناسان، این به معنای اشباع بزرگترین بازار خودرو تمام برقی جهان است. این وضعیت نشان میدهد که اقتصاد چین در سال ۲۰۲۵ با افزایش تقاضا برای نفت خام روبهرو خواهد شد که خبر خوبی برای معاملهگران و تولیدکنندگان است.