گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

افزایش قیمت نفت در سایه تنش

افزایش قیمت نفت در سایه تنش

بازار جهانی نفت خام، هفته پرتلاطمی را پشت سر گذاشت و ریسک‌های ژئوپلیتیک به افزایش قیمت نفت دامن زدند. در صورت ادامه یا تشدید تنش‌ها، افزایش دوباره قیمت‌ها دور از انتظار نیست.

به گزارش اویل پرایس، در آخرین روز معاملات هفته گذشته (جمعه ۲۲ نوامبر، دوم آذر) بهای نفت خام سبک آمریکا با ۱.۶ درصد رشد از مرز ۷۱ دلار عبور کرد. قیمت برنت دریای شمال نیز در همین روز ۱.۳ درصد رشد کرد و به بیش از ۷۵ دلار رسید. این دو نفت خام شاخص طی یک هفته گذشته بیش از ۴ دلار افزایش قیمت را ثبت کردند.

تشدید تنش‌های ژئوپلیتیک مهمترین عامل افزایش قیمت در هفته گذشته بود. پس از آنکه آمریکا و بریتانیا به دولت اوکراین اجازه دادند تا با استفاده از سلاح‌هایشان به عمق خاک روسیه حمله کند، مسکو دست به اقدام متقابل زد و با استفاده از موشک‌های بین‌قاره‌ای بر دامنه حملاتش افزود. در واکنش به این اقدام، آمریکا تحریم‌های تازه‌ای علیه گازپروم‌بنک روسیه (مهمترین بانک روسیه در حوزه انرژی) اعمال کرد. آمریکا همچنین واردات کالاهای بیش از ۳۰ شرکت چینی را به اتهام سوءاستفاده از کارگران اقلیت اویغور چین تحریم کرد. در همین حال، پکن به دلیل هراس از اعمال تعرفه‌های جدید از سوی ترامپ، از برنامه‌های تازه‌‌ای برای افزایش حجم تجارت چین رونمایی کرد.

فعالان بازار از نزدیک تنش‌ها و کشمکش‌های خاورمیانه و شرق اروپا را زیر نظر دارند، چرا که تشدید آنها تهدید بزرگی برای عرضه جهانی انرژی به شمار می‌رود. گرچه تاکنون جریان نفت خام روسیه آسیب چندانی ندیده اما تاثیر منفی حمله اوکراین به زیرساخت‌های انرژی روسیه را نمی‌توان از نظر دور داشت. تحلیلگران هشدار می‌دهند، افزایش بی‌ثباتی‌های منطقه‌ای نقش مهمی در شکل دادن به آینده بازار نفت ایفا می‌کنند.

با وجود نگرانی‌های بازار، ضعف تقاضای نفت چین از افزایش بیشتر قیمت‌ها جلوگیری می‌کند. در ماه اکتبر، میزان واردات نفت خام چین با ۲ درصد کاهش نسبت به ماه سپتامبر به ۱۰.۵۳ میلیون بشکه در روز رسید. فعالیت پالایشگاه‌های این کشور نیز شاهد افت بود.

اویل پرایس در گزارش دیگری از تغییر جهت غول‌های نفتی اروپا در سرمایه‌گذاری خبر داد. بر پایه این گزارش، شرکت‌های نفتی بزرگ اروپا همچون بریتیش پترولیوم و شل از حجم سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر کاسته و دوباره بر سوخت‌های فسیلی متمرکز شده‌اند. با این حال، شرکت توتال همچنان به تعهدات خود در زمینه کاهش کربن پایبند باقی مانده است.

علاوه بر ریسک‌های ژئوپلیتیک، معامله‌گران بازار منتظر انتشار تازه‌ترین داده‌های اقتصادی آمریکا و نشست آتی اوپک پلاس هستند.

کد مقاله

21460

تاریخ انتشار

۱۴۰۳/۰۹/۰۳

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=21460

اشتراک گذاری