گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

تشدید جنگ تجاری در میدان عناصر کمیاب

تشدید جنگ تجاری در میدان عناصر کمیاب

نبرد تجاری پکن و واشنگتن هر روز شدیدتر می‌شود. در جنگ تعرفه‌ها، چین دوباره از سلاح عناصر کمیاب خاکی علیه آمریکا استفاده کرد.

به گزارش اویل پرایس، به تازگی چین صادرات برخی عناصر کمیاب خاکی را به حال تعلیق درآورده و در حال بازبینی مقررات مربوط به صادرات این کالاهاست. نشریه متال ماینر در گزارش هفتگی خود در این زمینه نوشت: اگر این مشکل در کوتاه‌مدت حل نشود، توقف صادرات عناصر کمیاب خاکی و در سطح کلان، خود جنگ تجاری بر تولید بسیاری از محصولات در بخش‌های مختلف تاثیر منفی بر جا خواهد گذاشت. عناصر کمیاب خاکی در تولید مجموعه‌ای از محصولات در صنایع مختلف، از خودروهای برقی و صنایع دفاعی تا هوانوردی، الکترونیک و… کاربرد گسترده‌ای دارند.

آمارها نشان می‌دهند، در حال حاضر چین حدود ۹۰ درصد از عناصر کمیاب خاکی مورد نیاز جهان را تولید می‌کند. فهرست کنترل صادرات جدید به ۷ طبقه از فلزات کمیاب نیمه‌سبک و سنگین شامل آیتم‌های مرتبط با ساماریوم، گادولینیوم، تربیوم، دیسپروزیوم، لوتتیوم، اسکاندیوم و ایتریوم اشاره دارد. بر این اساس، هر صادرکننده چینی که قصد صادرات این ۷ عنصر کمیاب خاکی را داشته باشد، باید از وزارت بازرگانی چین مجوز دریافت کند. این اقدام پکن، آمریکا را در شرایط سختی قرار می‌دهد چراکه آمریکا برای تامین نیاز خود به این عناصر به شدت به چین وابسته است. باید توجه داشت که صدور مجوز صادرات در چین یک سیستم کاملا بسته است و صدور مجوز اغلب ماه‌ها به طول می‌انجامد. در چنین شرایطی، بی‌شک بسیاری از صنایع آمریکایی با افت شدید تولید روبه‌رو خواهند شد. در حال حاضر، آمریکا به دنبال راه‌های کاهش وابستگی به واردات این عناصر از چین است.

روزنامه نیویورک تایمز نیز در گزارشی نوشت: این واقعیت که چین تقریبا انحصار کامل عرضه جهانی عناصر کمیاب خاکی را در اختیار دارد، به این معناست که در جنگ تجاری با آمریکا، چین دست بالا را دارد. تا دو سال قبل، چین حدود ۹۹ درصد نیازهای جهان به عناصر کمیاب خاکی را تامین می‌کرد اما در ۲۴ ماه گذشته تغییراتی در زنجیره عرضه این محصولات رخ داده و سهم چین به ۹۰ درصد کاهش یافته است. در حال حاضر، ژاپن و آلمان نیز به زنجیره عرضه این فلزات پیوسته‌اند اما سهم اصلی همچنان در اختیار چین است.

کارشناسان می‌گویند: احتمالا ذخایر کنونی عناصر کمیاب خاکی برای تامین نیازها در کوتاه‌مدت کفایت می‌کند اما اگر جنگ تعرفه‌ای به زودی پایان نیابد، مشکلات بزرگی برای واردکنندگان این محصولات به وجود می‌آید. به بیان دیگر، با کاهش عرضه عناصر کمیاب خاکی، قیمت آنها و در نتیجه هزینه‌های تولید محصولاتی که از این فلزات استفاده می‌کنند، به شدت بالا می‌رود.

کد مقاله

22353

تاریخ انتشار

۱۴۰۴/۰۲/۰۳

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=22353

اشتراک گذاری