برنامه «گذار سبز» (کربنزدایی و کاهش مصرف سوختهای فسیلی) از سوی بسیاری از کشورها با قدرت ادامه دارد. اما پیگیری این برنامه از جذابیت سوختهای فسیلی نکاسته است. شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی با وجود ادعای حمایت از برنامه گذار سبز، سالانه میلیاردها دلار در پروژههای سوخت فسیلی سرمایهگذاری میکنند.
به گزارش اویل پرایس، سالهاست فشار زیادی برای توقف تامین مالی شرکتهای فعال در حوزه سوختهای فسیلی و حمایت از برنامه کربنزدایی بر شرکتهای خصوصی و دولتی اعمال میشود، با این حال شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی همچنان میلیاردها دلار وارد صنایع نفت و گاز جهان میکنند. این در حالی است که چنین شرکتهایی درباره حمایت از گذار سبز و کربنزدایی از اقتصاد اغراق میکنند. در واقع، نبود شفافیت در این حوزه به بسیاری از شرکتها امکان داده تا بدون دغدغه سرمایهگذاریهای پرخطری را در کثیفترین پروژههای نفت و گاز انجام دهند.
گزارش جدید صندوق آمریکایی آموزش اصلاحات مالی و شرکتهای گلوبال انرژی مانیتور نشان میدهد که چگونه شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی از پسانداز بازنشستگی کارگران برای تامین مالی پروژههای سوخت فسیلی استفاده میکنند. این شرکتها از سال ۲۰۱۰ تاکنون بیش از یک تریلیون دلار به پروژههای قدیمی و جدید سوخت فسیلی تزریق کردهاند. این گزارش خاطرنشان میکند: به دلیل معافیت این شرکتها از افشای مالی کامل، آنها قادرند تا بدون نیاز به اطلاعرسانی عمومی در چنین پروژههایی سرمایهگذاری کنند. این شرکتها با گرو گذاشتن آینده کارگران، در حال افزایش حجم سرمایهگذاری در پروژههای فسیلی هستند.
بر پایه این گزارش، پول کارگران که در صندوقهای دولتی، ملی و بازنشستگی تجمیع میشود، سهم زیادی از سرمایه مورد استفاده شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی در پروژههای فسیلی را به خود اختصاص داده است، اما این شرکتها به مدیران صندوقهای بازنشستگی درباره خطرات پنهان اقلیمی سرمایهگذاریهایشان توضیحی نمیدهند.
بر اساس ارزیابی این گزارش، در حال حاضر ۲۱ شرکت سرمایهگذاری خصوصی با مجموع ۶ تریلیون دلار دارایی تحت مدیریت در این حوزه فعالیت میکنند. همه این شرکتها که به تامین مالی پروژههای فسیلی مشغول هستند، دستکم در ۲۷۲ شرکت نفت وو گاز سرمایهگذاری کردهاند و مسئول تولید سالانه ۱.۱۷ میلیارد تن دی اکسید کربن به شمار میروند.
موسسه اساندپی گلوبال نیز در پژوهشی جداگانه اعلام کرد، حجم سرماهیگذاریهای شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی و جسورانه در بخش نفت و گاز طبیعی از ابتدای سال تا میانه ماه آگوست از مرز ۶.۶ میلیارد دلار گذشته است.