گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

جهان تشنه گاز طبیعی است

جهان تشنه گاز طبیعی است

کاربردهای متنوع گاز طبیعی به عنوان یکی از حامل‌های انرژی، آن را در زمره مهمترین کامودیتی‌های جهان قرار داده است. این کامودیتی، ابزار پرقدرتی برای چانه‌زنی در سطح جهانی به شمار می‌رود. به همین دلیل، بزرگترین تولیدکنندگان و دارندگان بیشترین ذخایر از موقعیت خوبی در اقتصاد جهان برخوردارند.

به گزارش اویل پرایس، گاز طبیعی پس از نفت خام و زغال سنگ، رتبه سوم مصرف انرژی جهان (با سهم ۲۴ درصدی) را در اختیار دارد. کشورهای روسیه، ایران، قطر، آمریکا و ترکمنستان به ترتیب دارای بیشترین ذخایر گاز طبیعی جهان هستند اما در حوزه تولید، آمریکا رتبه اول را دارد. در سال‌های نه چندان دور، آمریکا بزرگترین واردکننده انرژی جهان بود اما امروز، به مدد انقلاب شیل و فناوری شکست هیدرولیکی، به بزرگترین صادرکننده گاز ال‌ان‌جی دنیا تبدیل شده است.

اوایل دهه ۲۰۰۰ آمریکا به شدت نیازمند واردات انرژی بود. تولید گاز طبیعی روندی نزولی داشت و دولت برای تامین نیازهای داخلی مجبور به واردات بود. با ظهور فناوری شکست هیدرولیکی، ورق برگشت و ذخایر نفت و گاز محبوس در میان صخره‌ها (عمدتا در ایالت‌های تگزاس، پنسیلوانیا و داکوتای شمالی) آزاد شدند و آمریکا به جمع تولیدکنندگان بزرگ پیوست. تا سال ۲۰۱۶ آمریکا به صادرکننده خالص گاز ال‌ان‌جی و در سال ۲۰۲۳ با پشت سر گذاشتن قطر و استرالیا به بزرگترین صادرکننده آن تبدیل شد.

نگرانی‌های زیست‌محیطی و برنامه گذار به انرژی پاک بر جذابیت گاز طبیعی افزوده است اما این موارد در کنار افزایش هزینه‌های تولید، در بلندمدت تهدید بزرگی برای بازار گاز به شمار می‌روند. از سویی، تنش‌های ژئوپلیتیک، اقدامات تجاری چین و آینده مبهم سوخت‌های فسیلی می‌توانند جایگاه آمریکا در بازار جهانی گاز را به خطر اندازند. بر این اساس، تحلیلگران معتقدند، گرچه جهان تشنه انرژی است و آمریکا گاز فراوان و ارزانی در اختیار دارد اما برنامه گذار انرژی امواج بزرگی در بازار به راه انداخته است. در واقع، دوران پادشاهی آمریکا در بازار جهانی گاز، تاریخ مصرفی دارد که در آینده منقضی خواهد شد. در چنین شرایطی، فضا برای فعالیت کشورهایی همچون ایران، قطر و روسیه بازتر خواهد شد.

نگاهی به روند نوسان قیمت گاز طبیعی در یک سال گذشته نشان می‌دهد که این کامودیتی سیر صعودی داشته است. یک سال قبل در چنین روزهایی، قیمت گاز طبیعی در محدوده ۱.۸ دلار برای هر یک میلیون بی‌تی‌یو قرار داشت. این رقم امروز به بیش از ۴.۳ دلار برای هر یک میلیون بی‌تی‌یو رسیده است. همچنین در ۱۰ سال گذشته، بالاترین قیمت گاز طبیعی به میزان ۹.۳ دلار در آگوست ۲۰۲۲ به ثبت رسیده است.

کد مقاله

22166

تاریخ انتشار

۱۴۰۳/۱۲/۲۲

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=22166

اشتراک گذاری