از زمان حمله روسیه به اوکراین (فوریه ۲۰۲۲) آمریکا و متحدان اروپایی آن در ناتو به دنبال یافتن منابع جدید عرضه گاز برای تامین امنیت انرژی و قطع وابستگی به واردات گاز از روسیه بودهاند.
به گزارش اویل پرایس، در دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ، آمریکا بر دامنه تلاشها برای جایگزین کردن گاز صادراتی روسیه به اروپا از طریق منابعی همچون گاز الانجی قطر، مصر و اسراییل خواهد افزود. بر این اساس، انتظار میرود که مصر و قبرس به هابهای حیاتی گاز اروپا تبدیل شوند.
دلایل اقتصادی این برنامه سر جای خود، دلیل مهمتر برای پیگیری این استراتژی چندوجهی، تشدید روند کاهش اثرگذاری روسیه بر اروپا پس از آغاز به کار ترامپ از ۲۰ ژانویه (اول بهمن) است. البته در این استراتژی، کشورهایی همچون ایران و چین هم مورد هدف قرار دارند. سایمون واتکینز، نویسنده کتاب «نظم نوین بازار نفت جهان» در این باره گفت: دلیل اهمیت قطع وابستگی اروپا به گاز و نفت روسیه، تلاش پوتین (رئیس جمهور روسیه) برای احیای امپراتوری اروپایی روسیه از طریق ابزار انرژی است. پوتین در سال ۱۹۹۲، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی را بزرگترین فاجعه ژئوپلیتیکی قرن نامیده بود. با اعمال فشار از طریق قطع صادرات نفت و گاز، روسیه به اتحادیه اروپا (به ویژه آلمان) میفهماند که نباید در روابط مسکو با کشورهای غیر عضو این اتحادیه دخالت کنند. همچنین گسترش نیافتن حوزه نفوذ ناتو به مرزهای روسیه از دیگر دلایل استفاده از ابزار انرژی به شمار میرود.
با این حال، ناکامی پوتین در جنگ با اوکراین به آمریکا امکان داد تا مسیر جدیدی برای تامین انرژی اروپا بدون دخالت روسیه باز کند. نخستین گام، تامین گاز الانجی (عمدتا از قطر) بود. با روشن شدن اهمیت گاز الانجی به عنوان منبع مهم انرژی، عرضهکنندگان دیگری مورد توجه قرار گرفتند. یکی از مناطق کلیدی برای تامین گاز اروپا، شرق دریای مدیترانه به ویژه منابع گازی مصر و اسراییل است. بر این اساس، غولهای نفتی جهان از کشورهای آمریکا (اگزون موبیل، شورون، کونوکوفیلیپس)، بریتانیا (شل و بریتیش پترولیوم)، فرانسه (توتال) و ایتالیا (انی) در خط مقدم اجرای این استراتژی قرار گرفتهاند.
سرعت توسعه عرضه گاز در مصر تا همین اواخر بسیار چشمگیر بوده است. این کشور علاوه بر موقعیت ویژه سیاسی، اقتصادی، مذهبی و فرهنگی در خاورمیانه و جهان اسلام، دارای منابع عظیم گاز طبیعی است. بر پایه تازهترین برآوردها، میزان ذخایر گاز طبیعی مصر حدود ۱.۸ تریلیون متر مکعب است. مصر همچنین تنها کشور دارای ظرفیت صادرات الانجی در منطقه شرق مدیترانه و مکانی ایدهآل برای تبدیل شدن به هاب برتر صادرات گاز این منطقه است. این را هم باید در نظر گرفت که مصر کنترل کانال سوئز (محل عبور ۱۰ درصد نفت و گاز مصرفی جهان) را در اختیار دارد.