یکی از برنامههای دونالد ترامپ برای گسترش نفوذ آمریکا در جهان، افزایش تولید نفت خام و کنار زدن تولیدکنندگان بزرگ (به ویژه اوپک پلاس) است. این برنامه مخالفان داخلی و خارجی زیادی دارد.
به گزارش اویل پرایس، رئیس جمهور آمریکا به محض ورود به کاخ سفید، وضعیت فوقالعاده برای صنعت انرژی ملی آمریکا اعلام کرد. ترامپ هدف خود را تسهیل روند رشد عرضه انرژی اعلام کرد و جمله «حفاری کن عزیزم، حفاری کن» را برای آن انتخاب کرد. اما ظاهرا این «عزیز» تمایل چندانی به افزایش تولید ندارد و مخالفت خود با این برنامه را شفاف و با صدای بلند اعلام میکند.
صنعت نفت و گاز آمریکا از پیروزی ترامپ استقبال کرد. پس از ۴ سال حاکمیت دموکراتها که رابطه خوبی با نفتیها نداشتند، حالا حضور جمهوریخواهان نفتدوست نوید تغییرات گسترده را میدهد. ترامپ به دنبال افزایش تولید است. اما تولیدکنندگان آمریکایی مثل اوپکیها میگویند، افزایش تولید زمانی ممکن است که قیمتها مناسب باشد. در حال حاضر، قیمتها چندان مناسب نیست. بسیاری از فعالان صنعت که تجارت نفت انجام میدهند، این وضعیت را نادیده میگیرند.
تصور میشود با حضور ترامپ در کاخ سفید، بازیگران صنعت نفت و گاز آمریکا از بزرگترین متحد و حامی در این کشور برخوردار هستند، یعنی قادرند هر کاری که بخواهند، انجام دهند. با این حال، آنها معتقدند در شرایط کنونی، افزایش تولید هیچ سودی برایشان ندارد. قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت که با تحلیف ترامپ و پیشبینی فشار حداکثری بر ایران، از مرز ۷۸ دلار عبور کرده بود، امروز در محدوده ۷۰ دلار قرار دارد. اینجاست که شعار «حفاری کن عزیزم، حفاری کن» بیمعنا میشود. تولیدکنندگان آمریکایی نشان دادهاند که تمایلی به افزایش تولید ندارند.
کارشناسان معتقدند، همه چیز به قیمت بستگی دارد، همیشه چنین بوده است. در واقع، اهمیت این موضوع برای تولیدکنندگان اوپک و تولیدکنندگان شیل آمریکا یکسان است. رون گاسک، رئیس شرکت لیبرتی انرژی در این باره به نیویورک تایمز گفت: در حال حاضر شرایط بسیار مثبت است اما خیلی زود است که این شرایط را به شروع تغییرات بزرگ در آمریکای شمالی تعبیر کنیم. مدیران صنعت نفت و گاز آمریکا نشان دادهاند، حاضر نیستند صرفا به دلیل درخواست دونالد ترامپ میزان تولید خود را افزایش دهند. این موضوع را افراد بسیاری به نقل از فعالان صنعت نفت و گاز آمریکا نقل کردهاند، تا جایی که اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز در گزارشی پیشبینی کرده که تولید نفت خام آمریکا طی دو سال آینده با کاهش همراه خواهد بود.
چنین به نظر میرسد که برنامه بلندپروازانه ترامپ برای صنعت انرژی آمریکا در همین ابتدای کار به مانع سختی برخورد کرده است. باید منتظر واکنش او و اقدام متقابل تولیدکنندگان بود چون از عوامل اصلی تعیین قیمت نفت خام در آینده به شمار میروند.