برنامه گذار به انرژی پاک و افزایش تولید خودروهای برقی از عوامل اصلی رشد تقاضا برای مس به شمار میروند. به پیشبینی کارشناسان، در فاصله بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۴۰ میزان تقاضای مس تحت تاثیر این دو عامل بیش از ۶۶ درصد افزایش خواهد یافت.
به گزارش اویل پرایس، در سال ۲۰۲۱ بانک گولدمن ساکس با تاکید بر نقش حیاتی مس در فناوری انرژی پاک، آن را «نفت خام جدید» نامگذاری کرد. دو سال بعد، صندوق بینالمللی پول (IMF) پیشبینی کرد: با کاهش مصرف جهانی نفت خام، میزان تقاضا برای مس از ۲۰۲۰ تا ۲۰۴۰ بیش از ۶۶ درصد افزایش خواهد یافت. نمودار نشاندهنده دیدگاه کارشناسان نسبت به افزایش تقاضا برای مس همگام با افت تقاضا برای نفت خام است.
مس یکی از فلزات پرکاربرد جهان است. استفاده گسترده این فلز در شبکه انتقال برق، خودروهای برقی و فناوریهای انرژی پاک نشاندهنده جایگاه آن در جهان امروز است. علاوه بر انرژی پاک، مس به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش به طور گستردهای در صنایعی همچون ساختوساز، زیرساختها و صنایع دفاعی نیز کاربرد دارد. بر این اساس، با ادامه برنامه کربنزدایی که قرار است میانگین افزایش دمای کره زمین را به ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطوح پیشاصنعتی محدود کند، پیشبینی میشود میزان تقاضا برای مس از ۲۵.۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ به ۳۹.۱ میلیون تن تا سال ۲۰۴۰ افزایش پیدا کند.
تولید باتری خودروهای برقی به وجود مس وابسته است. به طور میانگین، یک خودرو برقی استاندارد حاوی ۶۰ تا ۸۳ کیلوگرم مس است، یعنی چهاربرابر مس بهکار رفته در خودروهای درونسوز. در این نوع خودروها، به طور معمول بین ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم مس استفاده میشود.
در همین حال، پیشبینی میشود که میزان مصرف نفت خام روندی نزولی پیدا کند و از روزانه ۱۰۱.۹ میلیون بشکه در ۲۰۲۳ به ۶۶ میلیون بشکه در سال ۲۰۴۰ کاهش یابد. دلیل اصلی کاهش مصرف نفت خام، تلاش جهانی برای کربنزدایی و افزایش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر است. از سویی، بهبود کارایی انرژی و اعمال مقررات مناسبتر نیز بر کاهش مصرف نفت خام تاثیر خواهد داشت.