گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

نفت ارزان، نیمه پر لیوان

نفت ارزان، نیمه پر لیوان

اقتصادهای آسیایی بیش از هر منطقه دیگری در جهان در برابر شوک‌های تجارت خارجی آسیب‌پذیر هستند اما در دورانی که بی ثباتی اقتصادی جهان تشدید شده، نفت ارزانتر به معنای کاهش هزینه‌های دولتی کشورهای این منطقه است.

به گزارش اویل پرایس، افت اخیر قیمت نفت خام به سطوح پایین ۶۰ دلار، نقطه امیدی برای واردکنندگان بزرگ نفت آسیا به شمار می‌رود. به عنوان بزرگترین منطقه واردکننده نفت خام و مهمترین بازار صادرات تولیدکنندگان نفت (از خاورمیانه تا روسیه)، شاید افت اخیر بهای نفت برای آسیا خوش‌یمن باشد. هزینه واردات نفت در حال کاهش و میزان واردات اقتصادهای بزرگ آسیایی در حال افزایش است. اما باید در نظر گرفت که این افزایش واردات، نتیجه استفاده از فرصت‌های خرید و ذخیره‌سازی نفت خام است و نمی‌توان آن را به معنای بهبود یا افزایش تقاضا در نظر گرفت.

کارشناسان معتقدند، حتی اگر اقتصادهای آسیایی از سیاست‌های تجاری آمریکا آسیب ببینند، قیمت نفت بین ۵۰ تا ۶۰ دلار در هر بشکه می‌تواند آنها را از دام رکود اقتصادی برهاند. تعرفه‌های سنگین واردات، بسیاری از کشورهای آسیایی را با مشکل روبه‌رو خواهد کرد. البته طبق آخرین اخبار، اجرای آنها تا اوایل جولای به تعویق افتاده است و امید می‌رود با مذاکره آمریکا و چین، این بحران رفع شود.

در این میان، برخی کشورهای آسیایی برای کاهش فشارهای تعرفه‌ای واشنگتن، متعهد به افزایش واردات انرژی از آمریکا شده‌اند. به عنوان مثال، اندونزی (بزرگترین اقتصاد جنوب شرقی آسیا) در نظر دارد واردات سوخت از سنگاپور را کاهش دهد و با افزایش واردات محصولات پالایشی از آمریکا، در مذاکرات کاهش تعرفه‌ها با واشنگتن از آن به عنوان برگ برنده استفاده کند. باهلیل لاهادالیا، وزیر انرژی اندونزی در این باره گفت: موضوع فقط قیمت نیست بلکه مسائل ژئوپلیتیک هم اهمیت دارند. ما نیازمند ایجاد تعادل با دیگر کشورها هستیم.

در هفته‌های اخیر واردات نفت خام آسیا روندی صعودی داشته است. هر چند بی‌ثباتی‌های تجاری و اقتصادی همچنان بر تصمیمات اقتصادهای بزرگ این منطقه سایه افکنده است. هند در حال افزایش واردات نفت خام از آمریکاست و هم‌زمان، با کاهش قیمت نفت خام پایه اورال به کمتر از ۶۰ دلار، واردات نفت از روسیه را نیز افزایش داده است. در چنین شرایطی با افت قیمت نفت، درآمدهای صادراتی روسیه و کشورهای خاورمیانه در حال کاهش است اما واردکنندگان از این وضعیت به عنوان فرصتی برای کاهش هزینه‌ها استفاده می‌کنند.

غول آسیا نیز بیشترین بهره را از این فرصت برده است. داده‌های موجود نشان می‌دهند، چین در ماه‌های مارس و آوریل بر میزان واردات نفت خام افزوده و در حال افزایش ذخایر پالایشگاه‌های خود است.

کد مقاله

22447

تاریخ انتشار

۱۴۰۴/۰۲/۲۳

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=22447

اشتراک گذاری