این روزها علاوه بر عوامل بنیادی، بازار کامودیتیها به شدت تحت تاثیر اخبار و شایعات مربوط به جنگ و تنشهای ژئوپلیتیک قرار دارد. در چنین شرایطی، تحلیلگران میپرسند: آیا غرب آمادگی رویارویی با بحران نفتی جدید را دارد؟
اویل پرایس در گزارشی نوشت: جنگ اسراییل و حماس قادر است اختلالات چشمگیری در بازار جهانی نفت ایجاد کند و بحران نفتی سال ۱۹۷۳ دوباره تکرار شود. در صورت حمله اسراییل به زیرساختهای نفتی ایران و اقدام تلافیجویانه ایران، کل منطقه خاورمیانه درگیر بحران خواهد شد و مصرفکنندگان بزرگ نفت خام جهان (به ویژه چین) در کنار تولیدکنندگان منطقه از بازندگان اصلی این اتفاق خواهند بود. چینیها که اولویت خود را بهبود اقتصادی و روابط پایدار با غرب قرار دادهاند، تاکنون مانع از بروز تحریم نفتی شدهاند.
این گزارش میافزاید: همچون جنگ روسیه و اوکراین، مولفه کلیدی جنگ حماس و اسراییل نیز نفت است. سایمون واتکینز، نویسنده و روزنامهنگار مالی در گزارش تحلیلی «نظم نوین بازار جهانی نفت» در این باره نوشته است: این پرسش که در صورت توقف کامل جریان نفت و گاز روسیه، کشورهای اصلی اروپایی چگونه قادر به حفظ اقتصاد خود خواهند بود، عامل مهمی است که دست و پای غرب را در برخورد شدیدتر با روسیه بسته است. این یکی از عواملی است که از جهش قیمت نفت جلوگیری میکند.
در کنار عامل فوق، مشکل کاهش تقاضای اقتصادهای بزرگ نیز از جمله عواملی است که روند صعودی بسیاری از کامودیتیها را متوقف کرده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در معاملات امروز سهشنبه ۱۵ اکتبر (۲۴ مهر ماه) بازارهای انرژی، بهای نفت سبک آمریکا با بیش از ۴.۴ درصد (۳.۲ دلار) کاهش به ۷۰.۶ دلار رسید. همچنین هر بشکه نفت خام برنت با ۴ درصد (۳.۱ دلار) افت به قیمت ۷۴.۲۹ دلار معامله شد. در بازار آمریکا، قیمت گاز طبیعی و نفت حرارتی هم نزولی بود.
با این حال، طلا هنوز در فضای مثبت حرکت میکند. در معاملات امروز، قیمت هر اونس طلا با حدود ۴ دلار رشد به ۲۶۵۲ دلار رسید. اما نقره ۹ سنت کاهش یافت و به قیمت ۳۱.۱۳ دلار فروخته شد. امروز مس، دانه سویا، گندم و زغال سنگ روندی منفی داشتند و فولاد و سنگ آهن با رشد قیمت روبهرو شدند.