بحث درباره احتمال بروز اختلال در مهمترین مسیر انتقال نفت خام جهان یعنی تنگه هرمز دوباره در میان معاملهگران داغ شده است. بازار انرژی منتظر اتفاقات بعدی در بحران بین ایران و اسراییل هستند.
به گزارش اویل پرایس، تحلیلگران معتقدند، هرگونه اقدام ایران برای مسدود کردن تنگه باریک هرمز، حدفاصل بین ایران و عمان که خلیج فارس را به دریای عمان و دریای عرب متصل میکند، به راحتی قیمت هر بشکه نفت خام را به بیش از ۱۰۰ دلار میرساند. البته آنها تاکید میکنند که در حال حاضر احتمال وقوع چنین اتفاقی بسیار کم است.
با این حال، تصور کنید مسیری که ۲۱ درصد نفت مصرفی جهان از طریق آن عبور میکند، با تشدید تنشها مسدود شود، آنگاه نه تنها قیمت نفت خام جهش میکند بلکه بازار گاز طبیعی نیز دچار تلاطم خواهد شد، چرا که صادرات گاز الانجی قطر از همین مسیر انجام میشود.
تنگه هرمز که به طور میانگین روزانه شاهد عبور ۲۱ میلیون بشکه نفت خام است، به درستی مهمترین نقطه انتقال نفت جهان نامیده میشود. تنگه هرمز مسیر اصلی صادرات نفت کشورهای خاورمیانه به آسیا و شریان کلیدی صادرات همه تولیدکنندگان بزرگ منطقه از جمله ایران است. به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا، تنها دو کشور عربستان و امارات به دلیل برخورداری از خطوط لوله انتقال نفت، امکان دور زدن تنگه هرمز را دارند. ایران در جولای ۲۰۲۱ خط لوله گوره-جاسک و ترمینال صادرات جاسک را با صادرات یک تکمحموله در دریای عمان راهاندازی کرد. ظرفیت این خط لوله ۳۰۰ هزار بشکه در روز بود اما ایران از آن زمان تاکنون از این خط لوله استفاده نکرده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا برآورد کرده است، در صورت بروز اختلال در مسیر انتقال نفت از تنگه هرمز، حدود ۳.۵ میلیون بشکه در روز از ظرفیت موثر بلااستفاده این خطوط لوله برای دور زدن مسیر تنگه هرمز قابل استفاده خواهد بود. این مقدار حتی برای جبران یک روز کمبود حاصل از مسدود شدن تنگه هرمز را کفاف نمیدهد.
گرچه در حال حاضر بازار نفت احتمال مسدود شدن تنگه هرمز را بسیار اندک میداند، اما با وقوع بدترین سناریو، بحران بزرگی در این بازار رخ خواهد داد. اگر تنگه هرمز به مدت یک ماه مسدود شود، قیمت نفت برنت تا ۳۵۰ دلار در هر بشکه جهش خواهد کرد.