پیامدهای جنگ تجاری دونالد ترامپ به تدریج آشکار میشوند. بزرگترین نگرانی، کاهش رشد اقتصاد جهان و تاثیر منفی بر بازار کامودیتیها به ویژه نفت خام است.
به گزارش اویل پرایس، نهادهای بزرگ سرمایهگذاری در حال کاهش برآورد خود از قیمت نفت خام در سال ۲۰۲۵ هستند. در تازهترین برآورد، بانک استاندارد چارترد پیشبینی خود از قیمت نفت خام در سال ۲۰۲۵ را با ۱۶ دلار کاهش به ۶۱ دلار در هر بشکه رساند و عامل اصلی این اتفاق را هراس از رکود اقتصادی جهان اعلام کرد. این بانک همچنین میانگین قیمت نفت در سال ۲۰۲۶ را نیز ۷ دلار کاهش داد و ۷۸ دلار پیشبینی کرد.
تحلیلگران بانک استاندارد چارترد با اشاره به عوامل بنیادی قوی در بازار نفت، از روند نزولی قیمت این کامودیتی استراتژیک در سال جاری خبر دادند. کاهش نرخ رشد عرضه در آمریکا و سیاست عرضه گروه اوپک پلاس از مهمترین عوامل موثر بر بازار نفت به شمار میروند. استاندارد چارترد گزارش داد که رشد عرضه تولیدکنندگان غیراوپک پلاس از روزانه ۲.۴۶ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۳ به ۰.۷۹ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۴ کاهش یافت که علت اصلی آن، کاهش تولید در آمریکا بود. انتظار میرود این ارقام در دو سال آینده باز هم کاهش یابند. نتیجه یک پژوهش نشان میدهد که فعالان بازار وال استریت معتقدند، قیمت نفت خام تا میانه ریاست جمهوری ترامپ به زیر ۶۰ دلار سقوط خواهد کرد.
به گفته بانک استاندارد چارترد، دولت ترامپ برای اقناع بازارها نسبت به غیررکودی بودن سیاستهای تعرفهای با چالش مواجه خواهد شد به ویژه با توجه به گزارش اقتصادی نگرانکننده اخیر که از افت نرخ رشد آمریکا خبر میدهد، این چالش شدیدتر خواهد بود. بر پایه این گزارش، اقتصاد آمریکا در سه ماه نخست ۲۰۲۵ به میزان ۰.۳ درصد کوچکتر شده است که نخستین افت در سه سال گذشته به شمار میرود. البته این آمار نگرانکننده تاثیر منفی بر بازارهای مالی نداشت چرا که وضعیت بازار کار آمریکا قابل قبول بود و نرخ بیکاری در سطح ۴.۲ درصد ثابت ماند.
استاندارد چارترد همچنین نسبت به رعایت سهمیههای تولید از سوی اعضای گروه اوپک پلاس ابراز تردید کرد. تحلیلگران این بانک گفتند: به عنوان مثال، قزاقستان تولید خود را به شدت افزایش داده است. این کشور در ماه فوریه ۲.۱۲ میلیون بشکه در روز تولید داشت در حالی که بر اساس سهمیه باید روزانه ۱.۴۶۸ میلیون بشکه تولید کند. به همین دلیل عربستان به افزایش تولید قزاقستان و عراق به شدت اعتراض دارد و آماده است تا میزان عرضه خود را افزایش دهد. رعایت نکردن سهمیهها و آغاز جنگ عرضه بین اعضای گروه اوپک پلاس از عوامل اصلی سقوط قیمت نفت خام به شمار میرود.