گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

کاهش تولید اوپک پلاس ادامه می‌یابد

کاهش تولید اوپک پلاس ادامه می‌یابد

بازار جهانی نفت خام از ابتدای سال ۲۰۲۴ شاهد نوسان قابل توجه قیمت‌ها بوده است. به عنوان نمونه، نفت سبک آمریکا سال جاری را از کانال ۷۱ دلار آغاز کرد و در میانه سال تا بیش از ۸۶ دلار بالا رفت اما در ادامه، نزولی شد و هم‌اکنون در ابتدای آخرین ماه ۲۰۲۴ به کانال ۶۸ دلار رسیده است. این روندی است که موجب نگرانی تولیدکنندگان گروه اوپک پلاس شده است.

به گزارش اویل پرایس، چنین به نظر می‌رسد که اعضای اوپک پلاس برنامه کاهش ۲.۲ میلیون بشکه‌ای عرضه روزانه نفت را در سال آینده نیز ادامه دهند، هرچند واکنش بازار جهانی نفت تاکنون مطلوب تولیدکنندگان این گروه نبوده است. تقریبا همه اعضای گروه اوپک پلاس وابستگی شدیدی به درآمدهای نفتی دارند.

ایده کاهش تولید اوپک پلاس دقیقا شبیه برنامه‌های کاهش تولید قبلی اوپک است: توقف عرضه، انتظار برای جذب مازاد عرضه‌های قبلی، تماشای افزایش قیمت‌ها، و سرانجام افزایش عرضه. این روند با افزایش درآمد صادرکنندگان نفت خام همراه است. اما برخلاف گذشته، این بار برنامه کاهش تولید واکنش مورد نظر را به دنبال نداشته است.

این اتفاق دو دلیل دارد: معاملات الگوریتمی و پیش‌بینی غیرواقعی میزان تقاضای نفت چین. عامل دوم، احساسات نزولی را در میان معامله‌گران نفت برانگیخت و عامل اول هم آن را به شدت تقویت کرد. برخی تحلیلگران هشدار می‌دهند که نفت خام کمتر از قیمت واقعی آن معامله می‌شود و بازار در مسیر اصلاح قرار دارد، اما این هشدار در فضای بدبینی امروز گوش شنوایی ندارد.

در همین شرایط است که گروه اوپک پلاس نشست خود را به تعویق انداخته است. پیش از این قرار بود، نشست این گروه در روز یکشنبه اول دسامبر (۱۱ آذر) برگزار شود اما به روز جمعه ۶ دسامبر (۱۶ آذر) موکول شد. علت این امر، مشکل برنامه‌ریزی بود. احتمالا اعضای گروه به زمان بیشتری برای برنامه‌ریزی نیاز دارند چون چند عامل مهم دست به کار شده‌اند و ممکن است قیمت‌ها روندی صعودی پیدا کنند.

یکی از این عوامل، وضعیت بنیادی نفت است. تقاضا برای نفت روندی صعودی دارد و رشد عرضه تولیدکنندگان غیراوپک توان پاسخگویی به آن را ندارد. عامل دوم که می‌تواند به افزایش قیمت‌ها منجر شود، تنش‌های ژئوپلیتیک است. ریاست جمهوری ترامپ احتمالا به معنای اعمال فشارهای بیشتر به ایران و کاهش عرضه نفت خام این کشور است. گرچه معامله‌گران هنوز به این موضوع توجه جدی ندارند اما تحلیلگران نسبت به پیامدهای آن هشدار می‌دهند. دن استرویون، معاون بخش کامودیتی گولدمن ساکس در این باره به رویترز گفت: به نظر من با توجه به میزان ذخایر، قیمت نفت خام ۵ دلار کمتر از حد معقول است. در حال حاضر قیمت نفت سرکوب می‌شود و هرگاه عرضه کاهش می‌یابد یا تنش‌ها در خاورمیانه و اوکراین بالا می‌گیرد، قیمت‌ها اندکی افزایش پیدا می‌کند، اما دوباره اخبار ناامیدکننده از میزان تقاضای چین یا گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی درباره چشم‌انداز انرژی جهان، آن را سرکوب می‌کند. بازار جهانی نفت خام منتظر نتیجه نشست گروه اوپک پلاس است.

کد مقاله

21554

تاریخ انتشار

۱۴۰۳/۰۹/۱۲

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=21554

اشتراک گذاری