گروه مالی پیشرو و دانش محور با مجموعه متنوعی از خدمات فناورانه

کاهش قیمت انرژی‌های تجدیدپذیر

کاهش قیمت انرژی‌های تجدیدپذیر

افزایش قیمت نفت خام، گاز طبیعی و زغال‌سنگ برای کشورهایی که برق مورد نیاز خود را با استفاده از سوخت‌های فسیلی تولید می‌کنند، خبر ناگواری است. به گفته کارشناسان، برق تجدیدپذیر تنها راه نجات این کشورها از هزینه‌های سنگین تولید برق است.

به گزارش اویل پرایس، رشد سریع انرژی تجدیدپذیر (خورشیدی و بادی) به افزایش ظرفیت تولید برق و کاهش چشمگیر قیمت‌ها در برخی کشورها تبدیل شده است. در سال جاری، اروپا بارها شاهد کاهش شدید قیمت برق تجدیدپذیر (حتی قیمت‌های منفی) بوده است. رشد سریع تولید برق تجدیدپذیر و ناتوانی کشورهای اروپایی در مصرف مازاد برق تولیدی، عامل اصلی این اتفاق بوده است. بر اساس اعلام موسسه مشاوره ICIS، در ۸ ماه نخست ۲۰۲۴ قیمت برق در اروپا تا سطح منفی ۲۲ دلار به ازای هر مگاوات ساعت رسید. البته این وضعیت، به دلیل رشد ناموزون بخش‌های داخلی صنعت تجدیدپذیر، ناترازی‌هایی را در پی داشته است. مقصر اصلی این وضعیت، بخش تولید برق خورشیدی (ناشی از نبود یکپارچگی در تحویل برق به دلیل ماهیت ناپایدار) است. گرچه به‌کارگیری باتری‌هایی در مقیاس کاربردی قادر به مقابله با این چالش است، اما ممکن است چنین روندی چندین سال به طول انجامد، به همین دلیل در این مدت کشورها باید با کاهش قیمت‌ها کنار بیایند.

در چند دهه اخیر، کشورهای اروپایی همگام با افت هزینه‌های تاسیسات تولید، سرمایه‌گذاری‌های کلانی در پروژه‌های تولید برق خورشیدی و بادی انجام داده‌اند. تنها در یک دهه گذشته هزینه سلول‌های خورشیدی با افت ۹۰ درصدی و توربین‌های بادی فراساحلی با کاهش ۷۰ درصدی همراه بوده است. در این مدت، هزینه باتری‌ها نیز بیش از ۹۰ درصد کاهش یافته است. داده‌های مربوط به مقایسه افزایش جهانی هزینه و تولید برق بادی و خورشیدی نشان می‌دهد، هر بار که ظرفیت تولید جهانی برق پاک دوبرابر شده، هزینه‌های تولید حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است. در طول چهار دهه گذشته، برق خورشیدی از گرانترین منبع انرژی به ارزانترین آن تبدیل شده است.

بر پایه گزارش سازمان بین‌المللی انرژی، در سال ۲۰۲۳ ذخیره‌سازی برق در باتری‌ بیشترین میزان رشد را در بین بخش‌های مختلف فناوری انرژی داشته است. در این سال در مجموع ۴۲ گیگاوات به حجم ذخیره‌سازی در باتری اضافه شد.

در حال حاضر بسیاری از کشورها در مسیر برنامه‌ریزی و افزایش سرمایه‌گذاری برای تولید انرژی پاک قرار دارند و استفاده از منابع بیکران باد و خورشید به کاهش هزینه‌های انرژی و کربن‌زدایی کمک خواهد کرد.

کد مقاله

21063

تاریخ انتشار

۱۴۰۳/۰۷/۱۴

لینک کوتاه

https://sfg.ir/?p=21063

اشتراک گذاری