بازار جهانی نفت در هفته جاری شاهد نوسان قیمت این کالای استراتژیک بود. تشدید تنشها در خاورمیانه موجب افزایش قیمت نفت شده اما ابهام درباره میزان تقاضای نفت جهان (به ویژه چین) مانعی برای ادامه روند صعودی آن است. شرایط کنونی به هیچ وجه باب میل تولیدکنندگان نفت منطقه خلیج فارس نیست.
به گزارش اویل پرایس، پس از ثبت مازاد بودجه ناچیز در سال ۲۰۲۲، امروز اقتصادهای عضو شورای همکاری خلیج فارس (GCC) شاهد افزایش کسری بودجه خود هستند. آنها برای ایجاد توازن در بودجه به نفت گرانتر نیاز دارند. به گزارش صندوق بینالمللی پول، عربستان سعودی به عنوان بزرگترین اقتصاد GCC برای ایجاد توازن در بودجه خود به نفت ۹۶.۲ دلاری نیاز دارد. کسری بودجه عربستان حاصل برنامه بلندپروازانه «چشمانداز ۲۰۳۰» بن سلمان، ولیعهد این کشور است. نیاز شدید عربستان به نفت گرانتر باعث شد تا این کشور با کاهش یک میلیون بشکه در روز، سهم اصلی کاهش تولید گروه اوپک پلاس را به خود اختصاص دهد. هرچند این اقدام تاکنون سود چندانی در بر نداشته اما اوضاع خیلی هم بحرانی نیست.
در برنامه چشمانداز ۲۰۳۰، عربستان قصد دارد تا با متنوع کردن اقتصاد، خود را در برابر شوکهای نفتی بیمه کند. به نظر میرسد این برنامه موفقیتهایی داشته است. بر اساس اعلام وزارت اقتصاد عربستان، حدود ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۲۳ مربوط به درآمدهای غیرنفتی بوده است. در این سال، ارزش اقتصاد غیرنفتی عربستان به ۱.۷ تریلیون ریال سعودی (معادل ۴۵۳ میلیارد دلار) رسید. افزایش مداوم صادرات، سرمایهگذاری و مصارف شخصی عامل این رشد بوده است. سال گذشته، میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی عربستان با ۵۷ درصد افزایش به رقم بیسابقه ۲۵۴ میلیارد دلار رسید.
در نظرسنجی ماه جولای رویترز، اقتصاددانان پیشبینی کردند که نرخ رشد اقتصادی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با کاهش روبهرو خواهد شد. ۲۴ اقتصاددان پیشبینی کردند که اقتصاد عربستان در سال جاری با ۱.۳ درصد رشد مواجه خواهد شد. این رقم نسبت به برآوردهای قبلی کاهش نشان میدهد. در ماههای آوریل و ژانویه میزان رشد اقتصادی عربستان به ترتیب ۱.۹ درصد و ۳ درصد پیشبینی شده بود. در همین حال، انتظار میرود میزان رشد اقتصادی امارات در سال جاری معادل ۳.۷ درصد باشد. برای کویت، ادامه رکود اقتصادی پیشبینی شده است اما قطر، عمان و بحرین به ترتیب رشد ۲.۲ درصدی، ۱.۶ درصدی و ۲.۶ درصدی را تجربه خواهند کرد. در مجموع، پیشبینی میشود که اقتصادهای GCC در سال ۲۰۲۴ به طور میانگین ۱.۹ درصد رشد کنند.